Парк за танцуващи мечки в Белица

« Назад
Рецепта за щастие

Ако както казват баналните сентенции, Щастието е топла прегръдка, споделеност, подадена ръка, време, прекарано заедно без натрапчиви ежедневни безпокойства, то крачката към Него не би трябвало да бъде трудна.
Нека започнем с това да бъдем заедно.
Колко време в деня прекарвате с любимите хора- 1,2, 3 или повече часа?! И как осъществявате това Заедно- подавате ли си поне за миг ръка, има ли прегръдка, поглеждате ли в една посока...Всъщност, каквито и да са отговорите, винаги може да бъде по-добре.

Един щастлив уикенд в комплекс „Русковец” с акцент пикник ще помогне за това.

Паркът за танцуващи мечки недалеч от Белица е интересен и вълнуващ.
Комплекс „Русковец” има предимството на средищното си място в Разложката котловина. И каквито и посоки да хванете - маршрутите описват интересни кръгове.
За Белица, която е на 25 км. от Добринище, пътищата са два- през Банско-Баня-Долно Драглище- Белица или през Елешница- Краище- Белица. Пътят е планински, добре поддържан и много живописен.

Но преди това, погледнете прогнозата за времето, подгответе се за пикник и се настройте за няколко часа сред природата. Вземете хубаво одеяло, покривка за повече стил, комплект леки чинии и прибори и разбира се- храна. Предвидливо сложете по-топли дрехи и някакви игри.
На входът на парка има зона за пикник с невероятно красива гледка към върховете на Пирин планина и надморска височина от 1345м.

Паркът за Танцуващи мечки е забележителен и хуманен проект, подкрепен от френската актриса Бриджит Бърдо. Всичко започва в края на 90-те години на миналият век, когато чуждестранни туристи на българското Черноморие се ужасяват от бизнеса с танцуващи мечки и подават сигнал за помощ към световната организация за защита на животните „Четири лапи”.
Така се завъртва колелото в изграждането на проекта в Белица.
Гористата местност в Рила е отлично място за връщането към по-нормален живот на изстрадалите животни. Днес паркът се простира на площ от 120 хектара и разполага с 2 информационни центъра и медицински център за животните. Външната граница на парка е 3км. и 326м. Обитателите са повече от 20 мечки, между които 2- ма „чужденци”, пристигнали от Сърбия.

Посещението на парка е вече платено. В информационния център могат да се гледат филми, разказващи историята на всяка една мечка, настанена в Парка. Хубавата новина е, че горските обитатели вече все повече събуждат инстинктите си, копаят си сами бърлогите и заспиват зимен сън, което преди това не са могли да правят.

Наблюдаването на мечките е напълно безопасно и много интересно. Всяко животно има своя характер и навици. Едни са по-дружелюбни и любопитни, други странят или пък проявяват по- сложен характер, за това са и разделени в 7 различни зони според взаимните си симпатии. Те имат своите имена: Калина, Мариана, Стефан, Мима, Светла, Мишо, Гошко и др.

Работно време:
12:00-18:00ч. от април до юни
10:00-12:00ч. и от 13:00ч. до 18:00ч. през юли и август
12:00-18:00ч. през септември и ноември
Телефон за контакт: +359 887 866 189
Е-mail: office@vier-pfoten.bg
www.ruskovets.com

Цени на билети:
Деца: 3лв. за индивидуално посещение, 2лв. за групи
Възрастни: 6лв. за индивидуално посещение, 4лв. за групи
Изисква се предварителна резервация за груповите посещения на тел.: 0882 44 13 77 и 0888 926 969. Само в този случай важи намалението на цените.
12:00-18:00ч. през септември и ноември

Телефон за контакт: +359 887 866 189
Е-mail: office@vier-pfoten.bg