гр. Разлог и региона

« Назад
Град Разлог е приятен и зелен град, регионален център. Старото му име е Мехомия – име, за което се разказва легенди, а лингвистите спорят за произхода му, дали е древнотракийски, български или турски.

Разлог е млад град, който изживява възход в развитието си след прекратяването на дейността на няколко завода с вредни производства от миналото. Градът е подходящ за разходка с голям парк в централната си част, с кокетни кафета, спретнати ресторантчета и магазини за всичко: за деца, за дрехи, козметика, спортни стоки, бански костюми, сувенири и др..

От тази точка могат да се посетят село Добърско, известно със старата църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” и село Бачево, което е център на конния спорт в туристическата дестинация Банско.
В града има исторически музей и превърната в традиционна механа стара турска баня.
Църквата е „Св. Благовещение Богородично”, осветена през 1939г.

Забележителните събития в културния календар на гр. Разлог са:
Новогодишният кукерски фестивал „Старчевата”, 1 януари
Театралният фестивал „Звездите на театъра”, 24-30 юни
Фестивалът „Рок Предел”
Арт школата „Огънят на Орфей”, която се осъществява в рамките на един месец през юли и август. Това е международен музикален форум за професионално ориентирани млади музиканти, по време на който се осъществяват класове по различни инструменти и пеене под ръководството на знаменити педагози от България, Русия, Австрия и др. страни.