Ски център Добринище

« Назад
Ски център Добринище

Преди всичко, бихме искали да отбележим, че Банско и Добринище като ски центрове не са сравними. Двете зони се развиват по различен начин и имат своя специфична клиентела. Ако Банско впечатлява със своите значителни и супер модерни инвестиции, то Добринище се развива в посока на еко туризма, на запазването на природните дадености и красоти, в развитието на местната общност, на малкия и среден бизнес, на онази атмосфера ,която създава приятелство и задушевност.

Началната точка на ски центъра е при хижа Гоце Делчев /1485м.н.в./. Това е на 12км. разстояние от комплекс „Русковец”. Пътят до там е асфалтиран и редовно се почиства през зимата. Паркингът за лични автомобили е безплатен.
От хижа Гоце Делчев тръгва двуседалков лифт, който с една междинна станция изкачва желаещите до хижа Безбог /2240м.н.в./.
Лифтът- ветеран е на около 25 години, но с редовна профилактика и грижи, се справя отлично със своята задача. Всъщност за около 35 минути, скиорите се качват от първа станция на лифта до хижа Безбог.

Пистата е една, но разделена на два участъка от междинната станция на лифта. Хубаво е, че по-стръмните участъци от нея се заобикалят от ски път, което е добре за децата и начинаещите скиори. Цялата дължина на трасето е 5км. В района на хижа Гоце Делчев е изградена малка писта за начинаещи и деца, която се обслужва от два влека.

Трасето на ски пистата е с различна степен на трудност и се разгръща в борова гора, така че няма никакви рискове за изгубване и излизане извън пистата. Горната част на пистата от хижа Безбог до междинна станция е подходяща за деца и начинаещи скиори. Добрата видимост и лекия наклон на трасето го правят предпочитано за осъществяване на детски ски състезания. Долната част на трасето, след междинна станция на лифта има стръмна част, т.нар. стена, която често е и заледена. Тя трябва да се минава внимателно и с добре подготвени за терена ски.
В тази част на Пирин планина винаги има много слънчеви дни и сняг. Пистите се обработват редовно.
Технически характеристики на лифта:
Линията е пусната в редовна експлоатация на 13 август 1989 г. Долната станция се намира на 1485 м н. в., в непосредствена близост до хижа Гоце Делчев. Междинната станция е на 1894 м н. в., а горната - на 2227 м н. в., до хижа Безбог. Лифтът преодолява денивелация от 742 м за 27 мин. (първи участък - 13 мин., втори участък - 14 мин.). Капацитетните възможности на съоръжението са 500 души на час. Дължината на първия участък е 1514 м, а на втория - 1731 м (общо: 3245 м)
Работно време на лифта:
8,30ч.-16,00ч. Последно качване и съответно слизане-15,30ч.

За повече информация, вижте сайта:
www.hoteldobrinishte.com